1 Aralık 2015 Salı

Bir Filmi Okumak


Dilara Kahyaoğlu 2007



Bu soruları sınıfta veya bir eğitim çalışmasında izlediğimiz filmleri analiz etmek, tartışmaya, yeni fikirlere zemin hazırlamak için çok kullandım. Gerçekten işe yarıyor. Ama doğrusu soruların hepsini aynı anda pek kullanmadım, o an için en uygun olanları seçerek ilerledim. En sondaki soruyu her seferinde mutlaka sordum. Öğrenciler veya eğitime katılan kişiler gerçekten inanılmaz şeyler yazıyorlar. Hatta o filmi defalarca izlemenize rağmen o zamana kadar aklınıza hiç gelmeyen noktalara işaret ediyorlar, sizi de zenginleştirip, yeni düşüncelere dalmanıza sebep oluyorlar. Eğitimci de öğrenmeye devam ediyor. 
Büyük Diktatör. Mutlaka izlemeli, izletmeli. 

Film Analizi İçin Soru Önerileri



*Filmin künyesi: Filmin ismi? Yönetmen kim? Hangi tarihte, nerede çekilmiş? Yapımcı firma hangisi, hakkında ne biliyoruz? Bağımsız sinemaya mı ait?  Hollywood  filmi mi? Veya? Oyuncular kim? Süresi? Bütçesi?  Filmin türü nedir:  sessiz film, komedi,  fantastik, bilim-kurgu, tarihi, macera, kovboy, canlandırma, belgesel, aşk, kısa film, gerilim, korku, cinayet… ?


*Yönetmen hakkında ne biliyoruz? Sinema tarihinde bir yeri var mı? Hangi sanat akımına mensup? Bundan önceki filmlerinden bazıları neler? Onlardan hangilerini izlediniz?


*Oyuncular hakkında kısaca ne biliyoruz? Daha önceden hangi filmlerde oynamışlar? Aldıkları ödül var mı? Tiyatro kökenli mi? Eğitimleri nedir? Nasıl oyuncu olmuşlar?


*Filmin konusu nedir? 


*Konu, nere(lerde)de geçiyor?  Hangi zaman:  şimdi, gelecek, geçmiş? Tarihsel bir film mi? Hangi tarihsel dönemi canlandırıyor?


*Filmin ait olduğu bir sanat akımı var mı? Yeni Gerçekçilik, Yeni Dalga, Dışavurumculuk, Gerçeküstücülük


*Sinemaya özgü olanak ve teknikler nasıl kullanılmış? Bu seçimin bir amacı var mı? Bu seçimin altında yatan  –yönetmenin- amacı çıkartabiliyor muyuz?


*Oyunculuk üslubu konusunda neler diyebiliriz? Oyuncular nasıl oynuyor? Bunları hangi ipuçlarından çıkartıyoruz? Rol için kimler seçilmiş? Neden onlar seçilmiş? Oyuncular görevlerini yerine getiriyor mu, başarılılar mı, neden?


*Mekan ve dekor kullanımı nasıl? Doğalcı mı? Gerçeküstü mü? Korku uyandırıcı mı? vb.


*Renkler nasıl kullanılmış? Hangi renk veya renkler hakim? Bu bizde ne tür duygular uyandırıyor?


*Giysiler, makyaj nasıl seçilmiş? Konuya uygun mu?  Konunun geçtiği dönemi gerçekçi bir şekilde yansıtıyor mu? Veya amaca uygun mu?


*Film hileleri var mı bunlar hangi amaçla kullanılmış?


*Yönetmenin anlatmak istediği nedir? Bir mesajı var mı?  Veya derdi ne? Bu filmi niye çekmiş?


*Film,  yönetmenin tahmin edilen, sezilen veya bilinen amacını yansıtmakta başarılı mı? Sizde böyle bir etki yarattı mı? Nasıl? Örnekler…


*Genel olarak neler hissettiniz? Neler düşündürdü?


*Neleri beğenmediniz? Neden?  Neleri beğendiniz neden?


*Filmin politik bir mesajı var mı? Varsa bu nedir?  Mesajını iletme konusunda başarılı oluyor mu? Nasıl?


*Film, herhangi bir ayrımcılık (cinsiyet, etnik köken, din, dil ) yapıyor mu? Veya insan haklarına aykırı bir  durum var mı?



*Bu filmi bir arkadaşınıza tavsiye etseydiniz -veya etmeseydiniz- neler derdiniz? Yukarıdaki  sorulara verdiğiniz yanıtlardan yararlanarak kısa bir tanıtım veya eleştiri  yazısı yazınız.


NOT: Bu çalışmayı 20. YÜZYIL DÜNYA VE TÜRKİYE TARİHİ ÖĞRETMEN KİTABI için hazırlamıştım.
Yazar adı belirtilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder