25 Kasım 2015 Çarşamba

İşbirliği ve İşbölümü


Dilara Kahyaoğlu 1998

İŞBİRLİĞİ VE İŞBÖLÜMÜ


AMAÇLAR;
1-İşbirliği ve işbölümü kavramlarını analiz etme
2-Proje planlama ve işbirliği- işbölümü yaparak projeyi tamamlama
3-Örgütlenmenin, birlikte çalışmanın çağdaş yaşamın ön koşullarından olduğunu kabul etme
4-Birlikte çalışmaktan zevk alma yetilerini kazanmalarını bekleme


 ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ
1-Öğretmen öğrencilere işbirliği ve işbölümünden ne anladıklarını sorar, beş dakika kadar kısa bir süre verip bu konuda yaşamlarından örnek bir olay hatırlayıp kısaca yazmalarını ister, isteyenlere okutur, daha sonra kendisi bu kavramları örneklerle açıklar.

2-KÜÇÜK GRUPLAR oluşturur, onlardan aşağıdaki projeyi beraberce çalışıp hazırlamalarını ister.

3-Projelerin sunumlarının arkasından işbirliği ve işbölümünü nasıl gerçekleştirdikleri üzerine sınıf tartışması açılır ve değerlendirme yapılır.

4-Örgütlenme kavramı açıklanır, örgütlenmenin anlamı ve önemi konusunda belli bir alt yapı sağlandıktan sonra bu konuda sınıfa dağıtılacak veya okunacak bir makale üzerinde sınıf tartışması yapılır.



 yenİ bİr ülke / devlet  yaratıyoruz

Burası yeryüzünde olmayan hayali bir ülke...
Nasıl bir ülke olacağı tamamen size kalmış, sizler hayal ederek, düşünerek, araştırarak, tartışarak burayı yaratacaksınız.
Her grubun ele alacağı özel bir konu var, esas olarak onun üzerinde yoğunlaşarak çalışacaksınız. Ama tek bir ülke söz konusu olduğu için birbiriyle tamamen çelişen fikirler üretemezsiniz. Bütün gruplar bu yüzden birbirinden haberdar olmalı, bu ilişkiyi -esas olarak- grup sözcüsü seçilen kişiler sağlayacaktır. Örneğin gelenek ve görenekler bölümünde çalışan bir grup, tarih bölümünde çalışan grubun ne yaptığını bilmeli çünkü gelenek ve görenekler  o halkın içinde doğar,  ülkenin tarihsel koşulları içinde ona uygun olarak oluşur. Sanat ve edebiyat bölümünde çalışan grup da yine bunları bilmeli ki ona uygun bir sanat ve edebiyat yaratsın. Mimari, siyaset, ekonomi, uluslararası ilişkiler, komşular, coğrafi mekan gibi konular için de bu söylediklerimiz geçerlidir.
Proje, bu anlamda bir bütünsellik göstermeli. Projeyi istediğiniz ayrıntılarla süsleyebilirsiniz. Ülkenin haritasını çizmek, şehirlerinin isimlerini bulmak, yollar oluşturmak, giydikleri giysileri çizmek, halkın fiziksel  özelliklerini çizmek/ yazmak, evlerini maket yaparak veya çizerek göstermek, yasalarını oluşturmak, idari sistemini oluşturmak vb.
Hatta müziğini, marşını, yazarlarını ve çok önem verdikleri öyküleri veya romanları yaratmak vb.

1. grupülkenin tarihi ve ekonomisi... (destanlar, geçmişlerine ait efsaneler, başlarından geçen önemli olaylar, tarihlerinde dönüm noktası olmuş gelişmeler, halkın fiziksel özellikleri, daha önceden bulundukları başka yerler,  neyle geçindikleri vb.)

2. grup; coğrafi mekan...( haritası, komşuları, şehirleri, yolları, dağları, ırmakları, komşuları, denizleri veya hiçbiri değil, bambaşka şeylerde olabilir, siz düşünün ve yaratın)

3. grup; gelenek ve görenekler... (yemekleri, bayramları, dinleri, aile ilişkileri, kıyafetleri, günlük yaşamları, çizerek ve yazarak veya aklınıza gelen başka yollarla yaratın.)

4. grup; ülkenin idari şekli, yasalar... (yönetim nasıl, meclis, siyasi partiler, bu partileri birbirinden ayıran özellikler, halkın siyasete yaklaşımı, bu alanda ülkenin geçirdiği değişimler, yasalar, geçmiş ve şimdiki siyasi liderleri  vb.)

5. grup; sanat ve edebiyat... (resim, heykel, öykü, şiir, müzik vb. alanındaki önemli yapıtları, yazarlar, şairler, müzikçiler, en beğendikleri eserler, halkın geneli ne okur, neler dinler, bunların örneklendirilerek belirtilmesi vb.)

6. grup; mimari-ulaşım araçları...(evlerin, köylerin  mimari özellikleri, teknik özellikleri, tatil yerleri, kurumsal binaların özellikleri, şehirlerin ve köylerin alt yapıları ve diğer teknik donanımları vb.)

7. grup;.komşular...(komşular ile süregelen tarihsel ilişkileri, onların haritadaki yerlerinin tespiti, aradaki dostlukların veya düşmanlıkların tarihsel öyküsü, şimdiki ilişkileri, oralarda yaşayan halkların fiziksel özellikleri, gelenek ve görenekleri vb.)

8. grup; basın, tv ve spor...( hangi gazete ve dergiler var, bunlar ne yayınlıyorlar, örnek bir gazete veya dergi hazırlamak, ülkenin TV’sinde bir program sunmak, spor ile ilgili ayrıntılar oluşturmak vb.)

Sizin aklınıza gelen daha başka öneriler varsa hemen iletiniz veya hemen yapınız.
Başarılar...

 Yazar adı belirtilmeden kullanılamaz, alıntılanamaz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder